Nieuws

10 november vieren we Sint Maarten

Op 10 november is de dag dat ons lichtje branden mag. Dan vieren we Sint Maarten net als vorig jaar weer in het Ledeboerpark. Op school hebben de kleuters en de kinderen van het kinderdagverblijf al een lantaarn van papier gemaakt en zelf stokken verzameld om de lantaarn aan te hangen. De kinderen van klas 1 t/m 4 hebben van pompoenen een lantaarn gemaakt.

Om 17.00 uur verzamelen we allemaal bij de Mammoetboom in het park. Terwijl de sterren boven fonkelen, schijnen wij beneden met onze lichtjes. Na het wandelen is er een lekker vuur met warme chocomel. Net zoals Maarten zijn mantel met de bedelaar deelde, delen wij kleine broodjes met elkaar.

Maar waarvoor staat Sint Maarten eigenlijk?

Het koren is geoogst. De natuur sterft af. De winter nadert zichtbaar en voelbaar. Met de strijd in onszelf, tussen onze successen en onze mislukkingen en tussen Michaël en de draak is het oude ‘feestjaar’ afgesloten. Het nieuwe ‘feestjaar’ begint met het eerste lichtfeest. Sint Maarten!

Met het zwaard versloeg Michaël de draak, met het zwaard hakte Sint Maarten zijn mantel in tweeën. De uiterlijke strijd verruilt hij voor innerlijk gebed. De mantel van de tijd splitst hij in verleden en toekomst. Het snijdende zwaard is het flitsende ogenblik: het heden. De ene tijdshelft, het verleden blijft voor onszelf. Dat is alles wat wij in onze ziel hebben geschreven, alles wat wij op ons conto hebben staan.  De toekomst, al wat wij in het nieuwe jaar te verwachten hebben, al wat wij met hoop en vertrouwen tegemoet gaan, dat is de andere helft. Die schenken wij weg aan onze plicht tegenover onszelf en onze medemens, de bedelaar, onze naaste. Sint Maarten is symbool voor ons betere Ik.